Don Buchla
Don Buchla (1937- 2016)
Pioner nord-americà creador d’un dels primers i més importants sintetitzadors analògics modulars.
Buchla es graduà en física per la Universitat Berkeley (Califòrnia) i va dedicar la seva carrera al desenvolupament de sintetitzadors amb el que va aconseguir crear nous sons en directe.
Les seves creacions més importants van ser realitzades dins l’entorn del San Francisco Tape Music Center fundat per Morton Subotnick i Ramon Sender l’any 1962, una corporació cultural i educativa amb l’objectiu de presentar concerts i oferir un lloc per aprendre sobre el treball amb Música electrònica i electroacústica.
La seva primera creació, el Model 100, va ser creat l’any 63 al mateix temps que a Nova York, Robert Moog (també pioner en la creació d’instruments electrònics) patentava el seu primer sintetitzador.
Buchla va influenciar l’electrònica global amb els seus sintetitzadors modulars, ja que funcionaven amb síntesi produïda per diferents controls de voltatges en els oscil·ladors, incloent sistemes de computació en els instruments electrònics. La seva característica fonamentalment és l’omissió d’un estil de piano o teclat estàndard, generant un controlador “multidimensional” i una experiència realment única per als artistes i intèrprets.
En l’entorn del Sant Francisco Music Tape Center el compositor Subotnick va ser especialment important ja que l’any 1967 va enregistrar Silver Apples of the Moon, una de les primeres peces completament electròniques que va ser comercialitzada, composada amb un sintetitzador Buchla. Altres persones que van passar pel SFMTC van ser Pauline Oliveiros (pionera a la tardor ’16) i Terry Riley, entre d’altres artistes que van realitzar composicions amb els instruments Buchla. També Suzanne Cianni va realitzar els seu primers concerts amb aquest instrument.
Buchla ens ha deixat un llegat molt important, ja que les seves invencions (encara avui) són utilitzades per artistes i persones vinculades en l’àmbit de la creació que en la recerca de noves sonoritats troben una font d’inspiració en els instruments avançants i expressius que Buchla va dissenyar.
+Infomació
1 Comment on "Don Buchla"
Trackback | Comments RSS Feed
Inbound Links