Dia de l’escolta

capçal web dia escucha

Ahora no haré otra cosa sino escuchar…

Escucho todos los sonidos, que corren juntos, se combinan,

se funden, se suceden unos a otros:

los sonidos de la ciudad y los ajenos a ella, los sonidos

del día y de la noche…

Walt Whitman a Canción de mi mismo

-“shhh! Escolta” (…) ‘Escoltar’ d’això es tracta, d’escoltar, de conéixer i reconéixer el món a través de com sona.

El so està considerat per l’UNESCO com un bé cultural inmaterial que cal preservar i conservar.

Aquesta tasca es va iniciar des de l’etnomusicologia amb els enregistraments de les expresions musicals de diferents cultures realitzades per exemple per Bela Bartok  i que han anat evolucionat i s’han enriquit amb els enregistraments d’Alan Lomax més centrats en els Estats Units o de Hugh Tracey  al continent Africà.

En una vessant més àmplia trobem els enregistraments dels paisatges sonors i a Murray Schaffer i el seu The Worlds Soundscape Project que neix a finals dels 1960 principis de 1970 i que recull paisatges sonors d’arreu del món. Actualment trobem projectes com el de Bryan Pijanowski més centrats en l’ecologia sonora i que es poden descarregar en una cómoda app, ens ho explica en aquesta entrevista que podeu escoltar aquí.

Institucions com l’American Society for Acoustic Ecology (ASAE) o com  The Midwest Society for Acoustic Ecology (MSAE)  fan una tasca centrada en la investigación del rol del so tant en els hàbitats naturals com en els assentaments humans amb la intenció de crear un diàleg entre el públic i el fet sonor i poder  reflexionar al voltant de què significa o com volem que aquell esdeveniment sonor es mantingui, es transmeti, es transformi i també com generar espais sense contaminació acústica.

Aquest divendres 18 de juliol es celebra el dia mundial de l’escolta i al voltant d’aquesta celebració hi ha moltes activitats programades a nivel mundial.

Totes elles volen per una banda es tracta de visibilitzar la tasca que dia a dia es fa. Aquí tenim molts exemples: L’Edu Comelles a La LAboral de Gijon hi tindrà una instal·lacio sonora que reuneix un total de 400 enregistraments que entren en joc, o la tasca que s’esta fent des del Laboratori d’Art Sonor de la Universitat de Barcelona d’altres iniciatives com Simon Whetham ben interessants.

Per una altra es vol convidar a la gent a escoltar i en aquest sentit es realitzen activitats concretes. A Valparaíso (Xile) des del festival Tsonami es proposa la construcció d’hidròfons per tal d’escoltar el fons marí, a  Barcelona es proposa una passejada per la Rambla del Raval el mateix divendres.

Us deixem amb un vídeo molt interessant que esperem que us agradi es diu ‘Listen’ on es percep el món com una gran composició musical:

listen imatge

(click a l’imatge per accedir al video)

… i si no us ha agradat us deixem amb la versió una mica més diferent on en Leonard, un nen de 6 anys, descobreix els sons que l’envolten.

×

Post a Comment