Retrats sense rostres aparents de Yalili Mora

[Exposició]
Retrats sense rostres aparents de Yalili Mora
Del 8 de setembre a l’1 d’octubre
Hall de Pl. Acadèmia

Com els retrats funeraris de les tombes egípcies, les figures religioses de l’art cristià fins a les delicades figuracions que reflectien la bellesa i el poder en el renaixement. Els retrats s’han pintat en tots els estils i amb models de tots els estrats socials. Així i tot, el compromís amb una aproximació realista del model no sempre ha estat el mateix. Avui dia el retrat ha ampliat el seu concepte més enllà del bust i la cara o cos sencer. Un retrat és sempre una transfiguració de l’artista, a vegades és una caricatura social, unes altres una idea conceptualitzada de l’individu o d’una societat.

La sèrie pictòrica titulada “Retrats sense rostres aparents” està concebuda a manera d’un work in progress, i forma part del projecte “Dels peus al capdavant“.

La motivació es dirigeix cap a un canvi de concepte del retrat tradicional. No té com a objectiu fer retrats fisonòmics vol acostar-se a manifestar un fet que avui dia existeix en els nostres patrons mentals, idees o creences arrelades en la societat, que atribueixen trets, actituds, comportaments a cadascun dels gèneres, i formen part de l’imaginari social.

Retrats sense rostres aparents és un exercici mental, per a treballar des de les nostres creences personals, i intentar completar a l’individu que tenim davant. On el detall, el vestuari, els objectes relacionats amb la persona i el seu cos, facilitaran en cert sentit nocions de la mena de persona que creiem que pot ser i la classe social a què pertany. I en el qual els atributs físics de cada individu complementen aquesta altra part invisible de la meva obra sense rostre aparent.

Yalili Mora (Trinidad, Cuba 1972), declaració d’artista

Cadascuna de les meves realitzacions artístiques és la conseqüència d’experiències vivencials. Em plantejo abans de res un qüestionament quant a l’art i té a veure amb la seva funcionalitat, capacitat de reflexió, responsabilitat o acció simbòlica.

En aquesta sèrie, proposo una transformació cap a un retrat més tipològic des de la introspecció. M’interessa explorar les situacions quotidianes, les quals tenim incorporades com a hàbit, i les fem irreflexiva o impulsivament. Els estereotips són construccions mentals fictícies que podem desmuntar. Convertir petits moments presos des d’una instantània, en reflexió des de l’art per a generar diferents significats.

www.yalilimora.com

Categoria: Exposicions
×