La Gran Batuda

El 30 de juliol se celebra el Dia de Lluita contra l’Antigitanisme, que recorda els 12.000 gitanos i gitanes empresonats durant la Gran Batuda Antigitana del 30 de juliol de 1749 per ordre del marquès de l’Ensenada, durant el regnat del rei Ferran VI.

Activitat gratuïta amb aforament limitat. Cal fer inscripció prèvia a cmpgb@bcn.cat

“Ens van treure la sang, el cor, l’or de les mans, ens van tallar el camí, el somni del demà, ara som aquí, la nostra Romaniphe és forta, ara el nostre cognom és Romaní”
Seo Cizmich

Entre 1749 i 1765 es van empresonar entre 9.000 i 12.000 persones gitanes amb una clara voluntat de provocar el seu extermini, bé físic, bé forçant-los a una integració forçosa a les formes socials dominants i a l’abandonament de la pròpia cultura. Amb el record d’aquest episodi de tràgica barbàrie no només es vol fer un acte de memòria, sinó també cridar l’atenció sobre l’antigitanisme que a dia d’avui continua ben viu. La Gran Batuda és una ocasió per a reivindicar la defensa dels drets del poble romaní, la seva cultura i la seva història… que és també la de tots plegats.

L’acte tindrà lloc al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, en tant que va ser un dels llocs de la ciutat on es van mantenir empresonades les dones gitanes i els seus fills. El programa de l’acte serà el següent:

18.30h– Benvinguda a càrrec de Ricard Valentí (Consell Municipal del Poble Gitano i Associació de Joves de Gitanos de Gràcia) i Jordi Rabassa (Consell Municipal del Poble Gitano, Memòria Democràtica i Regidor del Districte de Ciutat Vella).

18.40h– Conferència “Passat i present de l’antigitanisme amb perspectiva de gènere”, a cura de Manuel Martínez i Francisca Perona (Sala Noble).

19.45h– Projecció del vídeo “Història de la Gran Batuda i projecte d’extermini del poble gitano”, de l’Associació Rromane Siklovne.

20.00h– Ofrena floral en memòria de les dones gitanes empresonades amb acompanyament artístic de Falete Perona (guitarra) i Gema Amaya (bailaora).

Més detalls a https://ajuntament.barcelona.cat/ciutatvella/ca/noticia/la-gran-batuda-i-el-projecte-dextermini-gitano-amb-perspectiva-de-genere_1197088

×