[Exposició] Remor de Petra Vlasman i Gràcia del Ruste

Remor
Un homenatge als safareigs de l’Alt Empordà

Sala Hall
Plaça de l’Acadèmia
Del 9 de gener al 31 de gener
Inaguració 14 de gener a les 19h.

REMOR sorgeix dels records compartits entorn d’un espai: el safareig. Un espai públic on la remor de l’aigua i de les veus de dones i nens, donava calidesa a un ritual setmanal: la bugada. Aquesta tasca s’assignava a les dones, que rentaven de genolls (en rius o recs) o a peu dret, com als safareigs. Era una feina feixuga, la roba mullada pesava, i fes fred o calor, s’havia de rentar. Malgrat ser una tasca laboriosa, era una oportunitat per sortir de casa, conversar i tafanejar amb les veïnes. De fet, encara ens queden expressions com “fer safareig” per dir que es xafardeja, i “la roba bruta es renta a casa” per indicar que un tema és d’àmbit privat. 

La Petra Vlasman i la Gràcia del Ruste tenen dues vessants professionals que les uneixen com a projecte conjunt, l’artística i una voluntat educativa. D’aquí en surt REMOR, una proposta recent en forma d’una primera exposició, per embolcallar, un pol de debat a l’entorn d’un espai de memòria històrica de dones, sovint oblidat: el safareig, i en concret, una tria de safareigs de l’Alt Empordà. 

Amb REMOR volen reivindicar el safareig com a espai públic històric on les dones feien una feina digna. Els safareigs esdevenen un escenari per intervencions performatives. Provoquem reflexió i debat sobre la pèrdua d’espais públics de compartir i d’empoderament i sobre el rol de la dona i de l’home en la societat d’abans i la d’ara. 

Visita l’instagram de l’exposició.

Categoria: Exposicions
×