[Exposició] NFT’s: Planeta no Fungible

Del 16 de maig al 3 de juny
Passadís Calidoscopi

Què és una NFT i quina és la seva relació amb la blockchain? Quin és l’impacte ambiental que en genera l’ús? Podem utilitzar la blockchain de manera sostenible? Estem davant de la revolució tecnològica més gran de la història?

Els nous escenaris actuals per als artistes exclosos dels circuits artístics convencionals, representen noves oportunitats per conversar i llançar aquests disparadors de preguntes al voltant del tema que obre el debat més gran entre art, creació digital, medi ambient, economia/mercat, cultura i sostenibilitat.

El blockchain i els NFT estan produint un canvi de paradigma, facilitant la popularització de creadors digitals històricament marginats dels circuits artístics convencionals, ja sigui per manca de recursos o contactes.
Probablement el cryptoart sigui el moviment que, fins ara, afavoreix més l’accés dels artistes al restringit mercat de l’art, sense intermediaris.

Ara bé, imaginem que aquests nous usos, tal com s’estan executant actualment, fossin una de les principals causes de contaminació del planeta, a causa de les emissions de carboni que requereixen per a la seva operativitat, seguiríem indiferentment aliens al seu funcionament?

Els qüestionaments crítics sobre l’operativitat, la sostenibilitat de plataformes i l’empremta mediambiental que genera són debats necessàriament útils, que no recauen directament en l’artista que busca involucrar-se en aquestes noves tendències digitals, sinó en la nostra obligació com a agents de canvi cultural, fomentar ús responsable, adequació legal, i la creació de plataformes sostenibles.


Comissariada per:
Julieta Amado i Luís Sánchez

Coproducció:
Convent de Sant Agustí


Artistes participants:

Edgar Duch

Web: https://edgarduch.wixsite.com/duchscripts

Instagram: https://www.instagram.com/duch_scripts/

Técnica: Caligrafía Volumétrica. –La Caligrafía Volumétrica es el resultado de un estudio artístico que pretende abrir una nueva esfera de conocimiento de la caligrafía medieval. Esta disciplina ha tendido a mirar hacia el pasado, procurando copiar fielmente las letras y los tipos de los manuscritos antiguos e incunables.  La Caligrafía Volumétrica trata de proyectar la caligrafía medieval hacia otro punto de vista, dirigida hacia el futuro al romper con muchos de los esquemas que la caligrafía medieval tiene por irrompibles. No trata de ser funcional ni dar un sentido a los textos que aparecen en las obras. Pretende causar sensaciones y, a la vez, buscar múltiples estéticas en sus formas.  El artista utiliza principalmente escrituras como la Gótica, la Itálica o la Carolina. Se podrán encontrar estas escrituras mezcladas en sus obras artísticas plásticas y audiovisuales.


Memo Akten

Web: https://www.memo.tv/

Estimaciones de CO2: NFT https://github.com/kylemcdonald/ethereum-nft-activity

Instagram:https://www.instagram.com/memo_akten/

Perfil: artista multidisciplinario, cineasta experimental, músico e informático de Estambul, Turquía. Trabaja con tecnologías emergentes y la computación como medio para crear imágenes, sonidos, películas, instalaciones y actuaciones receptivas a gran escala. Fascinado por tratar de comprender la naturaleza de la naturaleza y la condición humana, recurre a campos como la inteligencia biológica y artificial, la creatividad computacional, la conciencia, la neurociencia, la física, la biología, la ecología, la filosofía, el ritual y la religión. Tiene un doctorado en Inteligencia Artificial e interacción expresiva hombre-máquina de la Universidad Goldsmiths de Londres, y es Profesor Asistente de Arte Computacional/Nuevos Medios en la Universidad de California, San Diego (UCSD). Akten es un orador principal frecuente sobre temas relacionados con el arte, la ciencia, la tecnología y la cultura.

Investigación: In 2020 Memo Akten estimated the average carbon footprint of an NFT to be around 200 KgCO2, with many NFTs reaching over 1 ton CO2.”

×