[Xerrada] Del grotesc i l’aliè: la percepció i estratègia artística del Doujin Geemu, amb Tomàs Grau

21 de febrer de 19h a 21h
Xerrada a càrrec de Tomàs Grau
Sala Calidoscopi

Com passa amb altres formats de consum massiu, el videojoc produït al Japó té una projecció internacional i està sotmès a estàndards estètics, establerts amb el pas dels anys a través de relacions empresarials duradores i estratègies de mercat que han vingut a configurar un estil determinat dobra i producció.

Comic Market Committee

Comic Market Committee

El concepte de Doujin Geemu, o joc japonès independent, sovint es percep de manera estereotipada per la seva inclinació cap a continguts eròtics, grotescos i formats de jugabilitat considerats nínxol o desfasats. No obstant això, aquest àmbit és en realitat molt divers i flexible, permetent la coexistència de produccions convencionals i treballs transgressors de creadors marginats. Aquesta presentació busca explorar en les raons històriques darrere aquesta percepció, contextualitzant-la dins d’altres àmbits culturals underground per desafiar estereotips i examinar els límits de la normativitat cultural, així com les potencials vies d’emancipació dins l’espai del Doujin Geemu i altres entorns independents.

Tomàs Grau

És investigador doctorat en Estudis de l’Àsia Oriental i Game Studies per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, forma part del grup de recerca GREGAL: Circulació Cultural Japó-Corea-Catalunya de la Universitat Autònoma, i fa classes al Màster Oficial d’Estudis Globals d’Àsia Oriental a la UAB i al Centre de l’Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la Universitat Politècnica de Catalunya. També es dedica a la crítica professional de cultura popular, havent col·laborat amb mitjans especialitzats en el videojoc com Presura i Nivel Oculto. La seva línia de recerca actual se centra en l’estudi de les relacions interculturals entre la indústria del videojoc japonès i l’euroamericana.


×