Què hem fet al MakerCamp de Primavera? #autòmats #electrorigami #drawbots


Tres dies plens de creativitat, ganes d’aprendre, compartir i passar-s’ho bé!! Així podríem definir el que va ser el MakerCamp de Primavera, que vam celebrar el 21, 22 i 23 de març. Va ser un casal d’allò més creatiu on una quinzena de nens i nenes d’entre 7 i 12 anys van poder deixar volar la seva imaginació per a crear tot tipus d’invencions.
El primer dia, ens vam introduir al món dels autòmats a partir d’uns retallables de paper amb diferents personatges, que anaven des de cabres saltarines al Super Mario. Les nenes i nens, van retallar totes les peces, alguns les van reforçar amb cartolina i cartró, les van muntar i enganxar i al final els van sortir uns autòmats de paper xulíssims.

Nens retallant paper

Ara ja estàvem acostumats a treballar amb paper, així que per escalfar, el segon dia vam començar amb origamis als quals els vam afegir una pila i un parell de LEDs per a que fessin llum. Aquí la cosa és complicava una mica més, de nou seguíem instruccions, però ara no teníem els papers perfectament marcats sinó que eren els infants el que havien de fer tots els plecs perfectament per a què després l’origami sortís perfecte. Però la cosa no acabava aquí, sinó que a més, s’havia de col·locar el LED i la pila per donar llum al cotxe, vaixell, casa, peix o granota que havien creat.
Un cop ja teníem els cervells encesos, era l’hora de tornar a fer autòmats, però aquesta vegada sense instruccions. Aquest cop els nens i nenes treballaven en grups de 3 o 4, i cada grup havia d’utilitzar tota la seva imaginació i el que havien après el dia anterior per a fer autòmats a partir de diversos materials com cartró, palletes, depressors de fusta, neteja-pipes, etc. Un cop dissenyat i construït, a més, haurien de mecanitzar el moviment de l’autòmat amb Littlebits, uns petits blocs imantats que quan s’ajunten entre ells permeten generar tot tipus de circuits sense haver de soldar. De nou vam acabar el dia amb un munt de sorpreses: ballarines que giren sobre sí mateixes, peixos que donen voltes, etc.

2016-03-23 11.35.25

I de cop i volta, sense donar-nos-en conte, de sobte ja érem al 3r i últim dia. Veníem de treballar les manualitat, per a després afegir-hi blocs electrònics simples preparats per a ser connectats entre sí, i ara ens tocava anar un pas més enllà, i manipular peces com motors i porta-piles, connectar-los entre ells, treballar amb cables… I així, i amb molta silicona, uns quants retoladors i una petita base feta de plàstic, és com vam crear drawing bots o scribbling machines, màquines simples que pinten i gargotegen per si soles. A més, els vam decorar i els vam posar cara i ulls i el resultat va ser magnífic. Mireu!

2016-03-23 13.33.01

Com heu pogut veure, el MakerCamp de Primavera van ser 3 dies molt intensos, però a l’hora molt interessants, on tots vam aprendre molt i vam posar a treballar totes les nostres neurones i tota la nostra creativitat per a fer aquest munt d’invencions. Aquí us deixem un petit reportatge que va fer BTV del nostre casal i nosaltres segui amb els tallers de primavera del MakerConvent i ben aviat, amb el MakerCamp d’estiu.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.