Què puc fer al MakerConvent?


MakerConvent és un entorn experimental d’aprenentatge i recerca amb una història de més de 12 anys de projectes i activitats.

Entreu! Benvingudes! Estem obertes a la ciutadania!

Parla amb nosaltres dels teus projectes, somnis, idees boges, aprèn i sigues lliure de desenvolupar el teu projecte en aquest espai. Cal que llegeixis aquesta pàgina abans de venir. 

Sí, pots presentar-te en el nostre horari d’obertura els dimarts de 17 a 20h, tenim portes obertes per atendre a qui vingui. Aquesta oferta és només per a particulars i grups petits (l’espai del MakerConvent no és molt gran). Els grups més nombrosos, de més de 10 persones, caldrà que demanin una cita prèvia a maker@conventagusti.com.

Sí, l’accés i l’acompanyament en projectes és gratuït. 

L’ús de les màquines no és de lliure accés, com comprendràs hem d’assegurar-nos que saps utilitzar-les abans de deixar acostar-te a una. Moltes de les màquines que tenim son perilloses, la majoria son perilloses i cares, altres són peces úniques i cal tenir-ne cura.

Mentre estiguis aprenent alguna cosa, pots construir-ho o reparar-ho aquí.

No, no venem materials.

No, no podeu imprimir o fabricar una arma.

No, no podeu fer un prototip comercial.

No, no podeu reservar una màquina. És possible que hagueu de compartir l’espai amb altres persones, makers o projectes que s’estiguin desenvolupant, és una bona manera de fomentar un entorn creatiu i inspirador.

Intentarem guiar-vos en tot el que puguem, però disposem d’un coneixement i temps limitat que intentem distribuir entre les moltes tasques que comporta governar MakerConvent. Intenta estar preparada per rebre ajuda de manera efectiva. Si tens fitxers del teu prototip / idea pots portar-los en una memòria USB en el format adequat per a la màquina que vulguis utilitzar i, preferiblement, el teu ordinador per poder solucionar qualsevol problema.

Si, fem fotos i seran compartides – considera el MakerConvent com un espai públic – fem fotos i les compartim en línia amb la comunitat, l’entrada comporta l’acceptació d’aquest punt. Procurem sobretot fer fotografies de processos o parts de projecte, intentem tenir cura de la privacitat de la imatge d’altri. Si això et suposa un problema, digue’ns-ho i estarem encantats d’ajudar-te. Et demanem que documentis el teu propi procés i comparteix les fotos amb nosaltres i amb la comunitat mundial.

Horari d’obertura

Tenim uns horaris especials, si us plau, comproveu sempre la nostra pàgina principal per a esdeveniments especials abans de venir. Podeu trucar al telèfon del Centre Cívic 932565000 per informar-vos sobre l’activitat que tenim prevista. 

MakerConvent està a disposició els dimarts de 17 a 20h, la resta de dies és en horaris concertats prèviament amb l’equip, quan realitzem activitats formatives intentem que no hi hagi altres activitats que hi col·lisionin.

Què pots esperar?

Podem ajudar-te, fent de MakerSherpa cap a la millor solució possible. Això pot implicar que MakerConvent no sigui l’espai idoni, però t’orientarem cap a altres espais de la ciutat que son amigues nostres. Podem donar-te un cop de mà a iniciar-te en l’ús d’un programari específic o entrant en contacte amb màquines com la de tall per làser, el fresat CNC o l’ús d’altres màquines. 

Ens sentim còmodes i felices si sortiu amb un aprenentatge significatiu.

MakerConvent ofereix aquest servei gratuït, es tracta d’un retorn social, per ajudar la societat i les persones a guanyar i difondre el coneixement de nous mètodes de fabricació digital i fomentar un entorn innovador de col·laboració creativa.

Ets la nostra convidada i ens ajudes a ajudar-te fent tot el que puguis per tu mateixa, sempre que estiguis segura del que vols fer. Si us plau, assegureu-vos de llegir el nostre manifest almenys una vegada.

Quin programari he d’utilitzar?

El primer que t’has de plantejar és què vols fer, quins passos són necessaris i quines eines formen part del procés. El programari arribarà coneixent-nos i coneixent la teva idea de projecte. En la mesura que podem intentem utilitzar programari lliure, però no sempre és possible.

Llista d’eines essencials per a la creació de prototips

Si ja tens els fitxers porta’ls en una memòria USB en el format adequat perquè el poguem llegir i, preferiblement, també el teu ordinador per poder solucionar qualsevol problema. Tots els fitxers es transfereixen a les màquines mitjançant el nostre sistema, intentem no posar USB, Targes o dispositius d’altri en els nostres ordinadors i màquines.

Instal·lacions

Ens interessen totes les formes de producció digital i artesanal moderna i disposem d’una àmplia gamma de màquines, però com sempre diem, som un Makerspace de sobretaula. Per això si penses en gran potser no som el teu espai o bé prefereixes repensar el teu projecte gran en un projecte amb molts encaixos:

 • Talladora làser xTool S1 (40W, per a tela, cartró, fusta contraxapada, MDF, acrílic i plexiglàs (superficie de 498x330mm, tall de material de fusta de 18 mm de gruix com a màxim i plexiglàs de 16mm màxim).
 • Impresora 3D Creality Ender-3 V3 SE 220x220x250mm
 • Impresora 3D Prometheo (dissenyada per Guido Gentile i fabricada al MakerConvent).
 • Impresora 3D Bq Witbox Primera generació. Espai de treball (210x297x200mm).
 • Impresora 3D Tiertime Up Plus 2.
 • Impresora 3D Foldarap (està en reparació).
 • Fresadora CNC Shapeoko v3 Espai de treball: 425mm x 425mm x 75mm
 • Brodadora digital Brother M240ED.
 • Màquina de cosir ALFA Next20.
 • Plotter de vinil de sobretaula Silhouette CAMEO 2.
 • Eines d’electrònica (soldar, alguns components).
 • Eines de costura i brodat digital.
 • Espai i eines manuals i elèctriques per treballar la fusta.
 • MakerCarro Contenidor mòbil per a activitats pop-up.

On puc comprar material?

No venem materials de cap mena, però els retalls de materials de la nostra zona de reciclatge són gratuïtes. Intentem ser un espai de residu 0. Si us plau, no utilitzeu materials de prestatgeries o armaris i magatzems, pregunteu abans.

Les quantitats més grans de materials les has de portar tu mateix. Disposes de tendes com:

 • Diotronic
 • Servei estació
 • Altres tendes de craft
 • Fusteries

Esdeveniments especials, tallers i conferències

Sóc professor. Puc portar tota la classe? 

Sí, però necessitareu concertar una cita a maker@conventagusti.com 

Fem tallers curts per a classes de secundària i primària en la mesura que disposem d’espai i ens podem ajustar a les vostres necessitats.

Sóc política/professora/administradora/bibliotecaria/directiva/empresaria i volem muntar el nostre propi espai Maker. Podem fer-vos una visita guiada i assessorament. 

Sí, solem fer una visita breu d’aquest tipus una o dues vegades per setmana. Podeu enviar-nos un correu electrònic i preguntar-nos.

Hem assessorat la creació d’un espai maker a Alacant en els seus inicis l’espai MAKERALC i hem fet un assessorament per a la creació de l’espai Yop crealab a Abidjan, Costa d’Ivori. Col·laborem intensament amb el projecte Plan Ceibal d’Uruguay i hem dissenyat el mòdul maker del Modelo Pionero de les escoles de Xile.

Sóc maker/fabricadora/inventora/afeccionada. Organitzeu cursos o tallers què pugui assistir? 

Sí, trimestralment organitzem tallers de curta durada a la tarda sobre diversos temes que van des de la programació al tall làser. Anunciem aquests tallers a la nostra pàgina i al butlletí on-line i en paper del Centre Cívic, on trobareu informació sobre com inscriure’s.

Restriccions

Puc produir en sèrie amb finalitats lucratives?

No, això és fora de l’abast del nostre espai ja que estem finançats amb fons públics. Hauràs d’utilitzar algun altre lloc, et podem ajudar a orientar-te.

Puc deixar la màquina en marxa i sortir a dinar/shopping/fumar?

No, això pot ser extremadament perillós, especialment si utilitzeu la talladora làser o les màquines CNC. 

Puc deixar el meu projecte al laboratori i tornar-hi a treballar un altre dia?

No, no tenim espai per emmagatzemar tots els projectes dels nostres usuaris i, fins i tot, si ho deixes de totes maneres no podem garantir-ne la seguretat.

Sempre has de complir les indicacions de l’equip del Maker.

Manifest

Posem l’espai sota la teva protecció i et protegim. Confiem en tu per fer servir les màquines i les eines. És la teva responsabilitat no utilitzar cap eina o màquina que no estiguis qualificat per utilitzar de manera segura, o qualsevol eina marcada com no apte per a ús no supervisat. Ets una convidada. Qualsevol indicació dels MakerSherpas s’ha de complir immediatament.

Deixa-ho millor del que ho vas trobar. Si us plau, sigues polida en el teu procés creatiu, recull allò que embrutes, col·loca les eines als seus llocs, etc. i si pots deixa l’espai un 10% millor del que el vas trobar. El teu projecte no és més important que el dels altres: sigues considerada. L’espai MakerConvent és un organisme viu que cal tenir-ne cura i mantenir viu. Recorda dedicar temps a mantenir l’espai ordenat, ajudar altres usuaris, organitzar les eines i netejar el que embrutis, no et centris únicament en el teu propi projecte. És tan important que la gent que va després de tu pugui trobar les eines com que tu puguis treballar. L’única raó per la qual avui hi ha un MakerConvent aquí és que les persones que ahir eren aquí van cuidar bé l’espai.

Fes el teu propi projecte. Volem que aprenguis i siguis capaç de construir el teu propi projecte. La nostra tasca és capacitar-te i guiar-te, no construir-ho per tu. MakerConvent és per a la creació de prototips de tota mena. Ajuda i deixa’t ajudar. Si un altre usuari té problemes (per exemple, amb la talladora làser), dona-li un cop de mà compartint el teu coneixement.

Contribueix. Pots fer servir l’espai MakerConvent de forma gratuïta, a canvi et demanem que contribueixis a l’espai i/o a la comunitat. 

Fes alguna de les coses següents: 

 • Documenta el teu procés i permet que altres facin el mateix .
 • Ajuda’ns a millorar i mantenir el laboratori. 
 • Ajuda els altres mentre treballes al laboratori. 
 • Comparteix en obert els resultats dels teus processos.
 • Si tens temps, idea alguna cosa a fer per compartir amb el barri.

Documenta el teu projecte. Pren algunes imatges, envia’ns imatges, plànols i descripcions per correu electrònic. I si ho confirmes ho compartim a la nostra web i canals de comunicació.

Respecteu el temps dels MakerSherpas. Les persones responsables de l’espai MakerConvent acostumen a estar treballant en diversos projectes alhora. Preguntar no fa mal, per exemple, si necessites una eina, busca-la primer i després pregunta. Potser tenim poc temps per xerrar; no ho prenguis com una cosa personal. Procurem estar a molts llocs en el mateix moment i és una tasca complexe. Intenta estar preparada per rebre ajuda de manera eficaç. Estarem encantades d’ajudar-te, però no podem perdre el temps veient com s’encén l’ordinador / intentes trobar un fitxer que no recordes on el vas deixar / o intentes trobar una memòria USB a la motxilla / no he guardat / no sé on he guardat / l’arxiu és a l’ordinador d’una altra persona, etc. 🙂

MakerConvent ofereix accés públic per construir / fabricar / idear en un entorn creatiu col·laboratiu. No siguis aquella persona que apareix, apurada i estressada, el dia abans de tenir la teva idea feta. Si et comportes d’altres maneres no contemplades en aquest texte tenim la discreció de demanar-te que marxis.