Europeana #CultJam15 Barcelona : prototipat d’apps i 3D de patrimoni digital


Com podem apropar el món de la fabricació digital, les apps, el disseny artesà, la filosofia “maker” o “fes-t’ho tu mateix” i els continguts digitalitzats a Internet de museus, exposicions i arxius?

En el marc del projecte Europeana Creative, que cerca la reutilització creativa del patrimoni digital obert per a donar forma a noves aplicacions, plataformes i serveis online, Platoniq i Maker Convent organitzem una trobada per explorar i prototipar noves idees que puguin sumar-se a la convocatòria #CultJam15. Et convidem a sumart-te si ets:

 • Dissenyador o dissenyadora amb passió per l’art clàssic, els documents antics o estils i tendències històriques documentades.
 • Representes una institució “GLAM” amb col·leccions digitalitzades i ganes de donar-li nova vida al patrimoni i aprendre tècniques per a fer-ho.
 • Domines el modelatge i la impressió 3D i et mou pensar en noves maneres que la gent pugui fer seva la cultura digital.
 • Treballes en algun camp afí de creativitat, des de la impressió tèxtil fins fotogràfica, el disseny gràfic o bé oficis artesans.
 • Et motiva la creació digital en general, pensar noves apps o interaccions i treballar-ho amb més gent per aprendre fent.

T’esperem el dia 22 de Maig (de 10h a 18h) al Maker Convent de Barcelona, al Convent de Sant Agustí (Comerç, 36). També hi serem la tarda anterior al bar del Convent, a les 18h, per a trencar el gel i escalfar motors 🙂

Ja sigui si tens una idea en curs o un disseny que encaixa amb aquesta filosofia, com si et mou pensar en obert i sumar-te a una metodologia de co-creació amb la que anirem pensant i treballant junts aquell dia, per a apuntar-te només cal que escriguis un correu aquí o bé et registris. Les places son limitades!

Què cerquem

Diagrames, dissenys d’interfície o “wireframes” que descriguin algun nou projecte, producte o servei. També impressions 3D experimentals, materials com roba o complements i altres maneres de fer tangible continguts online de col·leccions culturals o històriques. Aquí possibles exemples:

 • Reproduccions en 3D d’escultures o objectes artístics
 • Diagrames de plataformes interactives relacionades amb museus
 • Teixits impresos amb copies de pintures o fotografies antigues
 • Artefactes mecànics o amb Arduino decorats amb textures digitals
 • Conceptes de noves apps que facin servir patrimoni copyleft
 • Afegeix la teva idea boja o innovadora de prototip a la llista 🙂

Les fonts

Es tracta de fer servir continguts que estan disponibles lliurement per a la seva reutilització a través d’Europeana, que s’anima als participants a explorar juntament amb altres eines afins com ara Culture Cam (per a inspirar-se amb la webcam) o les col·leccions disponibles a través d’Europeana Labs. Juntament és clar amb imatges de domini públic, recursos creative commons, biblioteques de codi obert, APIs conegudes, etc.

Per a inspirar-se

Et cal més inspiració? Pots fer una ullada als projectes pilot creats a eCreative o nous conceptes guanyadors d’una sèrie de reptes oberts en els àmbits de l’educació, les xarxes socials i el turisme o el disseny. O altres exemples com reproduccions d’artefactes històrics o

Més informació
Aquests dies en paral·lel es celebraran també a Bristol, Helsinki i Kracòvia trobades similars #CultJam15, on juntament amb les de Barcelona es triaran algunes de les idees desenvolupades per a participar a l’esdeveniment final d’Europeana Creative a Viena, els dies 9 i 10 de Juliol.

 

 

Licencias imágenes: @the_sand_is_neon en Flickr.com (by-sa/2.0); @Creative Tools en Flickr.com (by/2.0); eCreative a redesignyourculturalheritage.eu (by-sa/4.0); Platoniq en Youcoop.org (by-sa/4.0); Hungarian Natural History Museum en Europeana.eu (by-nc-nd/3.0)

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.