[Conferència] Robots socials : un futur immediat


El dimarts 25 es va realitzar la conferència “Robots socials: un futur immediat” en el marc de la setmana europea de la robòtica. També tenim aquest dissabte a les 17h: Taller infantil Lego We-Do, Lego robotitzat educatiu. A càrrec de @makerconvent

 

 

Quatre ideas bàsiques:

– Què és un robot? Quin impacte té la robòtica en la societat actual? El futur ens depara una convivència robot-humà?

La robòtica avança a passos de gegant i cada dia més, intenta emular el comportament dels humans, les relacions que hi ha en la nostra societat així com la forma de raonar que emprem. Això vol dir que arribarà un dia en què tindrem un robot a cada llar?

Robot: una definició

Robot: es defineix com una entitat feta per l’home, amb un cos i una connexió de retroalimentació intel·ligent entre el sentit i l’acció directa, sota un control no humà.

Robòtica: una definició

Robòtica: branca de la tecnologia que estudia el disseny i construcció de màquines capaces d’exercir tasques repetitives, tasques en les quals es necessita una alta precisió, tasques perilloses per a l’ésser humà o tasques irrealitzables sense intervenció d’una màquina.

Les tres lleis de la robòtica

L’escriptor nord-americà Isaac Asimov, un dels més importants autors de la Ciència Ficció del segle XX juntament amb Rober A. Heinlein i Arthur C. Clarke, va presentar el 1942, una versió humanitzada dels robots a través de la seva coneguda sèrie de relats sobre aquests androides. En ells introdueix un decàleg d’accions que els robots han de realitzar, un conjunt de regles conegut com les Lleis de la robòtica.

Lleis:

– Un robot no ha de danyar a un ésser humà o, per la seva inacció, deixar que un ésser humà prengui mal.
– Un robot ha d’obeir les ordres que li són donades per un ésser humà, excepte si aquestes ordres entren en conflicte amb la Primera Llei.
– Un robot ha de protegir la seva pròpia existència, fins on aquesta protecció no entri en conflicte amb la Primera o la Segona Llei.

Tot i que aquests principis pertanyen al món de la ficció, la majoria dels robots de les novel·les i contes d’Asimov estan dissenyats per complir-les, les seves implicacions ètiques podrien considerar suficients per a ser acceptades dins de la robòtica social real. Al cap ia la fi, la ciència ficció ha aconseguit pronosticar molts dels resultats que la ciència i la tecnologia han fet possibles en el món d’avui.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.