Imatge de la XII Mostra dedicada a Mestres Quadreny


XII Mostra Sonora i Visual
7 al 13 de juny al Convent de Sant Agustí
Imatge dedicada a Josep Maria Mestres Quadreny de Júlia Rúbio Montalà

La dotzena edició de la Mostra Sonora i Visual programada originalment l’any 2020, arriba finalment el pròxim mes de juny.
En aquest any singular, celebrem, sobretot,  la possibilitat de retrobar-nos, compartir, reflexionar… a través de la mirada d’artistes amb llenguatges molt diversos en l’àmbit visual i sonor.

Per aquesta edició hem dedicat la imatge de la Mostra a Josep Maria Mestres Quadreny. El compositor, o com ell bé s’havia definit, l’artista del so, ens va deixar el passat gener amb noranta-un anys i una dilatada trajectòria com a reformador i divulgador de la música contemporània i d’avantguarda.

La imatge, basada en un conjunt de tres partitures visuals, és un homenatge a les seves composicions generatives. En elles, l’element visual és l’eix vertebrador de la composició, convertint la notació musical en un llenguatge accessible a tota mena de públic amb la voluntat de fer de l’espectador l’actor principal, i de l’experiència sonora un espai lúdic obert, participatiu i integrador de múltiples disciplines artístiques.

I per fer realitat aquesta voluntat i que es dilueixi la frontera entre espectador i creador, tindrem una instal·lació amb les tres partitures perquè tothom que vingui pugui fer-ne la seva interpretació.

Mestres Quadreny (Manresa, 1929 – 2021) va ser compositor i artista vinculat a les avantguardes catalanes (Dau al Set), amic i company de Brossa i Tàpies, amb els qui va col·laborar. Fundador del Laboratori Phonos (l’any 1974) conjuntament amb Andrés Lewin-Richter i Lluís Callejo. Molt influenciat pel treball de Brossa, va traslladar d’alguna manera el seu concepte de poesia visual a la composició musical, amb partitures generatives, on pren rellevància el pes de l’atzar, l’aleatorietat i, sobretot, l’element visual.

Descobriu més sobre l’obra de Mestres Quadreny
Archivos Phonos #9: “Josep Maria Mestres Quadreny in Memoriam” Programa homenatge.
Obres de la col·lecció MACBAEntrevista: Fons #05: Josep Maria Mestres Quadreny . Fons de documentació audiovisual MACBA

La Júlia Rúbio Montalà és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Combina la pràctica artística amb el disseny gràfic. Els seus projectes estan marcats per l’interès per tot el que envolta el fet sonor i, especialment, la seva representació visual, i per l’exploració de metodologies de treball a partir de codis i sistemes generatius. L’apassiona fer arqueologia sonora i gràfica, i procura que el seu treball contribueixi d’alguna manera a divulgar i difondre els referents i el llegat del passat. Actualment és artista resident a Experimentem amb l’Art, Barcelona.


Col·labora