Ús militar: La Reial Acadèmia Militar de Matemàtiques

Impulsada per Jorge Próspero de Verboom i per Felipe V, la Reial Acadèmia Militar de Matemàtiques es fa realitat, com a projecte, l’any 1716. Per la necessitat de formar enginyers militars professionals en un espai adequat, es decideix assignar la seu a Convent de Sant Agustí, que comença a funcionar com a acadèmia l’any 1720.

  la foto    la foto (1)

Un enginyer militar havia de tenir coneixements de milícia i de ciència, ja que per fer una fortificació moderna es combinaven les característiques defensa i arquitectura. Al principi, els futurs enginyers comptaven només amb una formació d’ajudants d’enginyers amb experiència, però a mesura que va anar passant el temps i les tècniques i tàctiques de defensa van començar a canviar, va ser molt important crear centres especialitzats per a la pràctica d’aquesta professió. Aquestes van rebre el nom de “acadèmies de matemàtiques”.

  IMG_3139    IMG_3140

Els estudiants estan molt ben connectats amb els grans centres europeus d’enginyeria, incorporant als seus coneixements generals, els estils barroc, i posteriorment, el neoclàssic. Els enginyers militars acabats de titular comencen a exercir com artillers, arquitectes militars i cartògrafs a Espanya, Amèrica i fins i tot a Filipines. Entre l’alumnat militar, cada promoció hauria d’acceptar la incorporació de cinc civils, per recuperar els valors de l’ensenyament universitari que s’havien perdut a causa de les represàlies de Felip V.

22.LUCUCE.pedro_lucuce.-cuadro-del-Museo-de-la-Academia-de-Ingenieros-del-Ejercito (1)

 

Pere Lucuce Ponce, nascut a Áviles el 21 de novembre de 1692, va ser un matemàtic i un enginyer, que va començar a destacar sent la màxima autoritat espanyola en fortificacions militars. En 1739 va ser traslladat a Barcelona, on va ser nomenat director de la Reial Acadèmia de Matemàtiques, però l’any 1756 es trasllada a Madrid per posar en marxa una Acadèmia de Matemàtiques, que fracassa per qüestions polítiques. Torna a Barcelona on torna a dirigir l’Acadèmia durant 44 anys (fins a la seva mort). Aconsegueix els màxims graus militars: Mariscal de Camp i, honoríficament, Tinent General.

L’Acadèmia de Matemàtiques de Barcelona cobria tot l’ampli ventall de les matemàtiques pures (Àlgebra, Geometria, Aritmètica, Trigonometria) i mixtes (Arquitectura civil i militar, Física i Mecànica, Hidràulica, Òptica, Artilleria, Astronomia, Geografia, Nàutica). Així que va arribar a ser, en aquesta època, l’acadèmia més completa pel que fa a varietat d’estudis de tot Espanya.

04-TOLDOS 02-COMERÇ 03-BANDERA