Tecnologia per a l’expressió sonora

Dilluns 12 de novembre de 17 a 21.30h

Professor: Carlos Martorell
(Shoeg)

Preu: 24,50€

L’expressió sonora és la translació del moviment corporal en so amb un instrument. Des de la introducció de MIDI (1983), les xarxes sense fil i el desenvolupament de sensors tenim un conjunt de tecnologies que permeten noves maneres de connectar l’expressió corporal amb la sonora, tant per generar so com per modificar-lo.

TECNOLOGIA PER A L’EXPRESSIÓ SONORA és un monogràfic de quatre hores que  ens introduirà a les principals eines de control i expressió, tant per a directes com per a producció en estudi. Tractarem com entendre i aprendre a escollir una de les múltiples opcions existents en l’actualitat, i en quin entorn s’adapta millor. Acabarem el curs creant un dispositiu de control gestual bàsic a partir d’una eina comú: un telèfon mòbil (Android o iOS).

El taller s’estructura en quatre parts:
1.
Història de l’expressió sonora
Variables musicals: John Cage / Adam Harper
Introducció als protocols MIDI i OSC
2.
Controladors bàsics (pads, knobs, faders, teclats…)
Controladors per a superfícies tàctils (Conductr, touchOSC…)
Altres controladors (ACPAD, Artiphon, keytars, Akai EWI…)
Control gestual bàsic – Sensors (IMUs: acceleròmetres/giroscopis)
Altres controladors gestuals (mi.mugloves, Kinect, …)
3.
Software bàsic per producció sonora (DAWs)
Introducció als llenguatges de programació visual (Max/MSP, Pure Data…)
4.
Creació d’un dispositiu de control gestual amb el telèfon mòbil
[Tot i no ser imprescindible, qui vulgui es pot portar el seu ordinador (amb Ableton) i el telèfon mòbil per realitzar aquesta part]

Sóc Carlos Martorell, artista sonor i visual. Vaig estudiar uns anys de formació clàssica i piano, i des de petit m’han interessat els llenguatges sonors electrònics i experimentals. El meu principal camp de treball és la relació simbiòtica entre humans i tecnologia, i l’experimentació amb aquesta com a eina per crear noves percepcions de la realitat per un costat, i com a rerefons polític per l’altra. Em fascina el moviment corporal connectat a altres realitats i treballo sovint relació entre moviment/imatge i so. Intento desenvolupar les meves pròpies eines i reciclar tecnologia.

Shoeg és el meu projecte principal basat en so i imatge. He editat tres àlbums i alguns EPs: Panorama (Boira Discos, 2014), Tanz (Boira Discos, 2015), .nfo (Boira Discos, 2015) i Vaseline (Memory No. 36 Recordings, 2017). Desenvolupo el discurs visual del projecte a partir de móns virtuals amb escàners 3D i aprofitant motors de joc com Unity.

Formo part del col.lectiuEnsemble Topogràfic juntament amb la ballarina de dansa contemporània Anna Hierro. Experimentem amb aquest lligam entre moviment i so, sobretot de cara a les performances en directe i la improvisació. Com a Ensemble Topogràfic també editem els treballs sonors que acompanyen les nostres peces: Ensemble Topogràfic (Cydonia/Boira Discos, 2014) i Llac (Memory No. 36 Recordings, 2017).

També treballo esporàdicament com a músic per a altres companyies de dansa: Rèplica (Laia Santanach, 2017) LO.LI.TA i El Octavo Día (LaTaimada, 2016) i Spam (Núria Guiu, 2015).

carlosmartorell.net

×