Sumi-E Contemporani. Pintura Zen

Dimarts de 10.30 a 12.30h
Del 28 de gener al 24 de març
Professora: Anna Maria Llagostera
Preu: 76,67€
Preu Material: 20€

Creació, experimentació i moviment. Tècnica oriental de tinta xinesa.L’activitat adreçat al públic interessat sense necessitat de coneixements previs.

Introduir l’alumne/a el coneixement sobre la cultura japonesa: la pintura Sumi- E, l’Estètica i els principis del Zen. La pràctica i la destresa del pinzell i la tinta, com a eina de Transformació i creixement personal.

La pintura Sumi-E és una tècnica oriental de tinta xinesa, un art d’estructura simple, subtil, i que en algunes composicions, s’apropa a l’abstracció. Els paisatges es configuren amb traços espontanis de tinta negra, habitualment sense color. Responen als ideals d’asimetria i simplicitat.
Intensitat i aiguades de tinta composen la pintura monocromàtica Sumi-E Cada taca, traç i moviment són resultat d’expressar els sentiments de l’artista. A partir del paisatge, l’alumne/a aprèn a sintetitzar, amb el minimalisme de formes, línies i el buit. Es valora la línia des de la seva textura i densitat, per tal de transmetre allò que representa: la serenitat.
Cercant oposats i complementaris, i sobre el paper d’arròs, neix el traç únic de pinzell. Els paisatges abstractes en la tècnica Sumi-E s’han de valorar per la capacitat de transmetre a través de la pinzellada, la força i el ritme en el traç. La pintura Sumi-E composa sota els principis de l’estètica japonesa Wabi-sabi: trobar la bellesa en la imperfecció.

Continguts:
Aspectes de la tècnica: Preparació de la tinta; carga del pinzell; diferents tonalitats de tinta; posició del pinzell.
La Natura, i les motius clàssics de la cultura japonesa, com a guia per la pràctica.
Construcció d’exemple de simples a complexos.
Estudi dels traços segons la velocitat, pressió i moviment del pinzell. Tipus de pinzellada.
Principis de l’Estètica Zen. Simplicitat, austeritat, naturalitat i asimetria.
Aproximació a l’abstracció. Captar l’essència (depurar les formes).
Expansió i lliure pinzellada. La Immaterialitat: la importància del buit.

*Caldrà abonar el suplement en concepte de material el primer dia de classe, i també es recomanarà quin tipus de pinzell haurà de tenir cada alumne.
*Es recomana fer el taller amb roba fosca.
*Cal portar papers de diari.

×