Tallers a l’hivern 2015

Ja estan aquí les propostes formatives del primer trimestre del 2015. Al voltant de 80 tallers que abarquen un ventall molt ampli d’interessos. Des de les ja consagrades eines  audiovisuals o les técniques i recuros per a la creació fins al moviment i el benestar, passant per a la fabricació digital i la filosofia maker.

Un cop més ens servim d’una fita de la història de la tecnologia per  il·lustrar aquest conjunt tant eclèctic de tallers, en aquest cas l’ENIAC, una màquina gegant considerada la primera computadora. Però, que seria de les màquines sense les persones?, a l’ombra d’aquest meravellós aparell hi ha un grup de dones programadores.

A les imatges veiem lENIAC amb part de les integrants de l’equip de sis dones que la programaven: Kay Antonelli, Jean Bartik, Betty Holberton, Marlyn Meltzer, Frances Spence i Ruth Teitelbaum.

Anomenada el “Cervell Gegant” per la premsa del moment, lENIAC (acrònim de Electronic Numerical Integrator And Computer), tenia la capacitat de realitzar fins a cinc mil operacions aritmètiques per segon, pesava 27 tones, ocupava una superfície de 167 m² i funcionava amb unes 18.000 vàlvules de buit que havien de reposar-se molt sovint. La programació es feia girant dials i connectant cables manualment a partir de diagrames lògics ja que no existien manuals, referències ni el que avui coneixem com a llenguatges de programació. El treball de les dones de lENIAC va fer la programació més fàcil i accessible.

Aquestes imatges dels anys 40 ens parlen del treball col·laboratiu en l’evolució de la tecnologia, alhora que fan visible l’aportació femenina en tots aquests camps.

Us presentem, de la mà d’aquestes pioneres, un món d’universos per descobrir que trobareu al nostre web:

www.conventagusti.com/tallers

Operating ENIAC Computer

 

Recorda que si t’apuntes als tallers, et regalem una bossa de cotó serigrafiada!

 

 

Categoria: Tallers
×

Post a Comment