Pauline Oliveros

630x315_2

Pauline Oliveros (Texas 1932)

És una compositora i acordionista fonamental de la música americana contemporània.

“Through Pauline Oliveros and Deep Listening

I finally know what harmony is…It’s about the pleasure of making music.”

John Cage 1989

Membre fundadora del San FranciscoTape Music Center a la dècada dels “60, on va ser directora. Ha estat professora de música a diverses institucions com ara Mills College, la Universitat de Califòrnia, San Diego (UCSD), Oberlin Conservatory of Music i l’Institut Politècnic Rensselaer. L’any 2012 va ser guardonada amb el premi John Cage del Foundation for Contemporary Arts.

Oliveros és una figura central en el desenvolupament de l’electronic art music. Ha escrit llibres, imaginat noves teories i investigat maneres d’enfocar l’atenció en la música. Les més reconegudes de totes són els conceptes de “consciència sònica” i “escolta profunda“(“Deep Listening”). Oliveros va encunyar el terme d’”escolta profunda” per descriure la disciplina d’interpretar i gravar en espais atmosfèrics i ressonants com catedrals, coves o grutes.

Escriu les seves primeres peces utilitzant notació tradicional però ràpidament comença a explorar amb tècniques electròniques. Influenciada pels seus estudis en cultures natiu-americanes i religions orientals, les seves composicions inclouen pràctiques ritualistes i meditatives mentre explora idees cada vegada més profundes i existencials.

Actualment treballa en actiu com a docent, fent composicions i actuacions en directe, i al capdavant del Deep Listening Institute, actualment Center For Deep Listening en Rensselaer.

paulineoliveros.us


Aquest post s’ha realitzat amb textos trobats a l’article “7 mujeres visionarias sin las que la electrónica no seria lo mismo” de donestech, informació a la wikipedia i el mateix web de  Pauline Oliveros.

Categoria: Pioners
×