[JORNADES] Cicle Diàlegs ‘Murmuris de Mèxic Oblidat’

Dins el Festival“Susurros del México Olvidado” 

es presenten una sèrie de Diàlegs, Jornades Crítiques al voltant dels Drets Humans.

Divendres 29 de setembre, dimecres 18 i dijous 19 d’octubre i dijous 2 de novembre.

Al Convent de Sant Agustí i Casa América de Catalunya.

El Grito és la festivitat que recorda la crida a la independència de Mèxic el 1810. Cada any aquesta celebració convoca milions de mexicans i mexicanes a celebrar els més de 200 anys d’aquest fet, arreu del món on es trobin.  No obstant això, la situació de crisi de drets humans que viu el pais no pot passar desapercebuda. Així que, davant el ‘Grito’, la Taula per Mèxic convoca a xiuxiuejar, a reflexionar sobre el Mèxic oblidat que no apareix a les celebracions oficials. Hi ha d’altres Mèxics que, des de baix, lluiten quotidianament per a transformar la situació de violència i impunitat que es viu al pais.

Qui són les persones que defensen els drets humans des dels altres Mèxics? Quins drets defensen? Què passa quan l’Estat mexicà no pot protegir-los? Els Diàlegs, els Xiuxiueigs, del Mèxic Oblidat conviden a reflexionar en companyia d’ells i elles.

29 de setembre a les 18h : Passi de documental i debat “Memòria, exili i refugi a les dues ribes”  

Els moviments socials i polítics s’han enfrontat a diferents formes de repressió tant a Llatinoamèrica com a Europa al llarg de la història contemporània. Quan no es garanteix la seguretat de les persones que defensen els seus drets, l’opció de deixar el país es presenta com una difícil però necessària opció. 

Amb: Joan Sosa Maldonado (Activista Oaxaca exiliat a l’Estat espanyol) Carles Vallejo (Membre de l’Associació per a la recuperació de la memòria històrica) i  Anabel Campo Vidal (Directora del documental “Amor, Desamor i Exili”).

Dijous 19 d’octubre a les 18h i 20h : “Taules debat” 

18h: Què significa defensar els drets humans a Mèxic

20h: Taula: Els reptes de la feble democràcia a Mèxic

Qui són les persones que defensen els drets humans des dels altres Mèxics? Quins drets defensen? Què passa quan l’Estat mexicà no pot protegir-los? Els Diàlegs, els Xiuxiueigs, del Mèxic Oblidat conviden a reflexionar en companyia d’ells i elles. 

Amb la col·laboració d’Amnistía Internacional

Dijous 2 de novembre a les 18h: Taula “Fronteres: Territoris, cossos i conflictes”

En el camp de la denúncia social i política, l’art desenvolupa un espai de trobada i contradiccions que deixen en evidència realitats moltes vegades silenciades. En aquesta jornada convidem a dialogar a l’investigador mexicà Joaquin Barriendos, qui parlarà de les estètiques de memòria i denúncia en l’art contemporani mexicà i llatinoamericà al costat d’un experimentat fotoperiodista, Tono Carbajo, que des del lloc de les resistències documenta accions de denúncia a la ciutat de Barcelona.

taulapermexic.org/festival-susurros/dialogos-susurros/

Organitza: Taula per Mèxic.

Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb el Centre Cívic Convent de Sant Agustí, Casa Amèrica de Catalunya i Amnistía Internacional.

×