Història i barri: un patrimoni cooperatiu que perdura.

Ciutat Vella i la Barceloneta tenen una història llarga que ens acompanya des de les pedres en el nostre Convent de Sant Agustí o el Born, als noms dels carrers i els seus oficis. Al llarg del temps hem tingut força projectes que han rescabalat part de la memòria que es va diluïnt en el temps i que el barri necessita mantenir viva per saber d’on ve.

Un dels més recents és el cicle que presenta El PIJ Ciutat Vella (Al Casal de Joves Palau Alòs):

“Visions cooperatives:  teixint comunitats en moviment”. Dins del cicle trobareu exposicions, xerrades i itineraris durant octubre i novembre.

Exposició “Memòria Cooperativa de la Barceloneta” que podreu visitar fins el 31 d’octubre, al mateix Palau Alòs.

Aquesta mostra és un recorregut textual, gràfic i audiovisual que convida a conèixer la cultura d’ajut mutu i d’autogestió col·lectiva que les cooperatives de consum van desenvolupar al barri des de finals del segle XIX.

Podeu trobar més continguts aquí.

Dins dels itineraris, el 16 d’octubre a les 18h es farà una ruta cooperativa pel barri de la Barceloneta. Aquesta activitat guiada pel MOB (Memòria Obrera de la Barceloneta) té el seu punt de partida a la Plaça del Poeta Boscà.

011

( Edifici original de la cooperativa de consum al carrer de Sant Antoni (actual Atlàntida). Foto Memoria Cooperativa Barceloneta )

Per reflexionar al voltant del present: el 21 d’octubre a les 19h es realitzarà la taula rodona: “Gestió comunitària d’equipaments públics”. Un gran pas endavant donat pel barri ara fa un any amb la gestió comunitària de l’equipament del Pou de la Figuera. Es compatrà amb la presència de l’Ateneu 9barris, Casal de barri Pou de la Figuera, Centre Cultural la Farinera del Clot i l’Ateneu Harmonia, el moderador serà l’Arcadi Oliveras.

Els actes acabaran amb una altra exposició que es podrà veure del 3 al 30 de novembre, “Memòria Cooperativa: el somni viscut de la cooperació social. Dels orígens cooperatius a la desfeta de 1939” A càrrec de La Ciutat Invisible. Podeu trobar molta més informació ampliada aquí sobre aquesta exposició.

 

 

Més informació:

PIJ i Casal de Joves Palau Alòs : Sant Pere Més Baix 55

palaualos.cat

Casal de Barri Pou de la Figuera : Sant Pere Més Baix 70

casalpoudelafiguera.net

 

Altres entitats col·laboradores :

memoriacooperativa.labarcelonetarebel.org

casalpoudelafiguera.net

laciutatinvisible.coop

Categoria: Exposicions
×

Post a Comment