Història del Convent: Guerra de Successió i Batalla de l’11 de setembre

La importància del Convent de Sant Agustí, a part de la construcció en si com a model arquitectònic de l’època, trasllueix en el sentiment de protecció i en la comunitat que es va crear. Aquesta serà la comunitat que posteriorment, l’any 1714, s’enfrontarà a una guerra que destruirà en pocs dies tant gran part del convent, com de l’estructura de la comunitat.

El convent esdevé un dels últims punts de resistència contra els Borbons durant la Guerra de Successió al 1714. Va canviar de bàndol a mesura que s’anaven fent atacs i contraatacs. Va ser una batalla cos a cos molt cruenta, molt sagnant. Allà es va decidir l’alt al foc i es va discutir la rendició de la ciutat. La batalla de l’11 de setembre acaba amb el Convent molt malmès, degut als bombardejos, i amb la victòria de les tropes borbones que finalment poden accedir a la ciutat.

Al 1715, es decideix enderrocar part de les dependències del Convent, inclosa l’església, degut a la construcció de la Ciutadella. Felip V dóna una nova localització als agustins que es traslladen al Convent de Sant Agustí Nou, al Raval, el 1727. La població es queda com a testimoni mut dels canvis que sorgeixen.

Categoria: Patrimoni
×