[Exposició] Des del carrer | Relacions humanes als barris de Ciutat Vella.

En el context del Festival de Fotografia Documental de Barcelona DOCfield

Del 19 al 30 de novembre al Hall de Pl. Acadèmia.
Dilluns a Divendres de 9 a 21h
Inauguració, dimarts 20 a les 19:30h

(Projeccions a la façana del Convent de Sant Agustí de 17:30h a 21h)

Copsar les relacions humanes sempre ha estat un dels objectius ocults de la fotografia. En els seus inicis capturar en una instantània l’amor i l’afecte era complicat donat la llarga durada que les exposicions necessitàven. fets com mantenir un somriure estàtic o un gest podia esdevenir esgotador.

En general els professionals de la història -historiadors, arxivers i docents- només valoren les fotografies pel seu referent, oblidant la seva naturalesa, difícil de definir, i el llenguatge que els és exclusiu. El problema de la fotografia rau en el fet que sempre reprodueix un moment ja ocorregut i la seva visió sempre remet a una circumstància pretèrita.

El llenguatge fotogràfic, que inicia un procés de definició a final del segle XIX independitzant-se de models anteriors, essencialment pictòrics, com per exemple la pintura impressionista, irromp amb força en el fotoperiodisme dels anys trenta empès per l’expansió de la premsa gràfica. Portant-nos de la mà cap una nova visió de la vida al carrer, fent-nos compartir moments, instantànies de les vides dels altres.

És per això que des de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i el Convent de Sant Agustí ens hem pres com un repte fer una mirada enrere a la recerca de moments d’afecte als carrers de Ciutat Vella.

Hem fet una selecció d’imatges històriques del fons de l’Arxiu Fotogràfic, centrades en les relacions humanes als espais públics dels barris de Ciutat Vella: places, mercats, parcs, platges. Les fotografies busquen un especial protagonisme de la gent i els llaços de comunitat, que es donen en moments especials com les festes populars, moments de contacte, els balls i celebracions de tot tipus als carrers.

Per això hem fixat la recerca en tres moments de la història del segle XX amb l’oportuna mirada de tres fotògrafs cabdals de la ciutat, Frederic Ballell i els primers anys del segle, Carlos Pérez de Rozas i l’època de la segona república i Carme García i la seva càmara captant els anys 50 i 60.


Autors

Frederic Ballell Maymí va ser un dels primers fotoperiodistes de la ciutat, que com a capturador d’instants, va retratar la Rambla en tota la seva extensió. Buscava mostrar l’aspecte més quotidià d’aquest carrer. Venedors, les terrasses, el fet d’anar a comprar, la vida al carrer del canvi de segle.

Carlos Pérez de Rozas un fotoperiodista lligat a la ciutat de Barcelona des de ben jove abarca molts anys de retrat de la ciutat. Ens centrem en la seva mirada a l’època de la segona república i com el carrer ho vivia.

Carme Garcia Padrosa comença la seva carrera fotogràfica als anys 30, però no és fins a la dècada dels 50 que pren força com a cronista d’una mirada sobre la ciutat més íntima, habitada i de cura de l’espai.

Crèdits

Arxiu fotogràfic de Barcelona
Jordi Serchs, Maria Mena i Montse Casanovas

Centre Cívic Convent de Sant Agustí
Òscar Martínez

Photographic
Social Vision
Helena Velez Olabarria


Més informació:
docfieldbarcelona.org

×