Else Marie Pade

L’Else Marie Pade és una compositora danesa nascuda l’any 1924, pionera pels seus treballs de música electrònica i música concreta des dels anys 50.

630x315_1

Durant la Segona Guerra Mundial va tenir un paper actiu en el moviment d’alliberament de Dinamarca, i l’any 1944 va ser empresonada al camp de FrøslevDesprés de la guerra va continuar la seva educació en composició musical i piano a l’Acadèmia de música de Dinamarca, gràcies al recolzament de molts companys del camp, amb els que havia compartit l’amor per la música.

Pade tenia des de la infància interès pels sons de la natura i del seu voltant, i això es va convertir en el focus dels seus propis treballs. Amb la música concreta com a gran inspiració, va crear l’any ’55 composicions electròniques per a la ràdio a Dinamarca, va conèixer i treballar amb Pierre Schaeffer i Karlheinz StockhausenAlgunes de les seves obres més conegudes són “cirkler Syv” (1958) i “Glasperlespil” (1960).

 

Else Marie Pade va experimentar amb la música electrònica basada en l’ordinador durant la dècada de 1990, però prefereix la creació de la seva música en les màquines analògiques.

A l’any 2000 s’editen materials d’Else Marie Pade a Dacapo records i la seva figura torna a ser “redescoberta” i valorada en l’ambit de la creació electrònica.

A l’any 2012, Else Marie Pade i l’artista Jacob Kirkegaard, col·laboren junts en el projecte SVÆVINGER. Per aquesta nova peça conjunta, Kirkegaard va remesclar treballs inèdits de Pade amb experiments sonors i algunes de les gravacions pròpies.

 

pade

 

+Referències

Documental: Lyd på liv / El So de la vida

 

Discografía amb Dacapo Records 

Discografía a Discogs 

 

Categoria: Pioners
×